A legfontosabb szabály

Internet biztonság

Biztonságos Internet(?):

Ha valaki frissen cseppen az Internet világába, az egyik legfontosabb, hogy mindenképpen legyen körültekintő és óvatos. Az olvasott szövegekhez sokan úgy viszonyulnak (ez még a “régi” rendszerből maradhatott ránk), hogy ami le van írva, azt már valaki ellenőrizte, és ezért “biztos” igaz. Tehát mindenképpen légy gyanakvó, és ellenőrizd le más forrásból is, amit éppen olvasol.

A hitelesnek tűnő “írók” igyekeznek kihasználni az emberek naivitását és hiszékenységét, és ebben legfőképp a kezdő Internet használók az elsődleges célpontok. A biztonságos Internet használat érdekében érdemes olvasgatni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapját, ahol általában naprakész infókat lehet találni az aktuális csalásokról, fenyegetésekről. Az egyik legfrissebb tájékoztatójukban veszélyes adathalász e-mailekre hívják fel a figyelmet. Az adathalász e-mailek hitelesnek tűnő banki vagy szolgáltatói oldalakat lemásolva igyekeznek megszerezni belépési adatainkat. Beszúrom ide a Nemzeti Kibervédelmi Intézet tanácsait ilyen esetek elkerülésére:

Az NBSZ NKI javaslatai az adathalász e-mailek kezelésével kapcsolatban:

  • Soha ne kattintson az e-mailben érkező bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra!Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát!
  • Amennyiben munkahelyi e-mail fiókjába gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelölje meg SPAM üzenetként, valamint értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.
  • Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Microsoft Word dokumentum, egy tömörített, .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájl). Ezeket ne nyissa meg, és ne töltse le!
  • Amennyiben adathalászatra utaló eseményt tapasztal, haladéktalanul értesítse az esetről az érintett szervezetet, vagy tegyen feljelentést.
  • Tekintse meg az NBSZ NKI “E-mailed jött? Gondolkodj, mielőtt kattintasz!” című tudatosító infografikáját az adathalászat felismeréséről, amelyet az Intézet weboldalán [nki.gov.hu] az /it-biztonsag/kiadvanyok/segedletek menüpont alatt érhet el.

 

Author: admin